Kokning av Havskräftor
Havskräftan fångas året om längs med Västkusten och är en kulinarisk läckerhet som kan serveras kokta, grillade, kalla kräftstjärtar till smörgåsen och så vidare
Vi har för avsikt att över tid presentera olika tillagningsrecept samt även visa hur du bäst hanterar och inmundigar denna läckerhet
Vi börjar här med ett enkelt grundrecept för kokning av havskräfta
Grundrecept:
Beräkna 6 – 8 havskräftor per person (kring 0,5 kg)
Salt: 1 dl per 2 liter vatten du använder för kokning
Några dillkronor – om man så önskar
Vattnet skall täcka kräftorna helt – använd en större/stor kastrull
Koka upp vattnet med saltet (och dillkronor) i och lägg sedan varsamt i kräftorna (undvik stänk av skållhett vatten)
Koka kräftorna under 5-6 minuter och tag sedan försiktigt upp dem ur spadet med en slev och låt svalna
En del föredrar att äta kräftan något ljummen
Serveras gärna med rostat bröd, smör och gravlaxsås
Hållbarhet i kylskåp – vi rekommenderar max två dygn för kvalitetens skull