Kokning av Havskräftor


Havskräftan fångas året om längs med Västkusten och är en kulinarisk läckerhet som kan serveras kokta, grillade, kalla kräftstjärtar till smörgåsen och så vidare

Vi har för avsikt att över tid presentera olika tillagningsrecept samt även visa hur du bäst hanterar och inmundigar denna läckerhet

Vi börjar här med ett enkelt grundrecept för kokning av havskräfta

Grundrecept:

Beräkna 6 – 8 havskräftor per person (kring 0,5 kg)
Salt: 1 dl per 2 liter vatten du använder för kokning
Några dillkronor – om man så önskar

Vattnet skall täcka kräftorna helt – använd en större/stor kastrull

Koka upp vattnet med saltet (och dillkronor) i och lägg sedan varsamt i kräftorna (undvik stänk av skållhett vatten)

Koka kräftorna under 5-6 minuter och tag sedan försiktigt upp dem ur spadet med en slev och låt svalna

En del föredrar att äta kräftan något ljummen

Serveras gärna med rostat bröd, smör och gravlaxsås

Hållbarhet i kylskåp – vi rekommenderar max två dygn för kvalitetens skull



Stuvad torkad Torsk   med stekt fläsk


Fiskekulturens Vänner presenterar här ett fiskrecept, som om än inte direkt anknyter till havskräftan – så till den allmänna fiskekulturen

Inledande torkning (av nyfångad färsk torsk)

Fisken rensas, sköljs och fläckes samt strösaltas över natten (Grovt salt)
Häng upp fisken på tork. Den ska tas in vid regn och under nätterna. Den bästa tid att torka är tidigt på våren. När fisken är färdigtorkad förvaras den på en torr plats

Tillagning
Kvällen innan torsken skall tillagas bryts den sönder i bitar och läggs i blöt. Där får den ligga till nästa dag. Vattnet hälls av och fisken får koka i nytt vatten ca en timme. Fisken tas upp och rensas från skinn och ben
Stek fläsket. Gör redning på fläskflott, mjölk och mjöl. Lägg fisken i redningen och låt sjuda några minuter. Krydda med salt och peppar

Servera med kokt potatis och det stekta fläsket